Милиони хора по целия свят отпиват глътка бира всеки ден, но колко от тях поне веднъж са се питали какво е бирата, как и кога се появява тя? Ако вие сте един от тези хора, значи сте попаднали на правилното място.

Ние ще се опитаме да отговорим на няколко ключови въпроси, а именно: кога, къде и как се появява бирата. Но за да отговорим на тези въпроси, първо трябва да разберем какво съдържа бирата. За никого не е тайна днес, че тя се получава благодарение на редица зърнени култури, които ферментират и се преработват чрез варене. С други думи – логично е тя да се появи първо там, където човек разполага с условията и материала за производство на обичаната от мнозина алкохолна напитка.

Редица изследователи посочват Древен Египет и Месопотамия като първите места, за които светът разполага с писмени доказателства, че именно там започва производството на бира. Разбира се, както в редица изследвания по други исторически и научни теми, така и тук съществуват спорове коя е родината на бирата и кой е народът започнал първи да я произвежда. Претенции за това имат шумерите, египтяните, немците, чехите дори викингите и македонците.

През седми век някои манастири в Европа също започват да произвеждат бира, за да я продават, което пък се смята за начална стъпка в търговията с алкохолната напитка. Появяват се т.нар. занаятчии-пивовари, които започват да произвеждат и предлагат ограничени количества бира с различен процент алкохол и произведени по разнообразна технология.

Индустриалната революция променя коренно света, включително и производството на бира. Технологията става по-прецизна и бърза. Вече човек може по-лесно и евтино да се сдобие с каса бира, а на пазара се появяват различен по вид, цвят и вкус бира.

Днес производството на бира в домашни условия е по-скоро хоби, отколкото професионален ангажимент, макар че има и изключения и все по често се наблюдава как на пазара се появяват много нови марки с претенцията, че са произведени по уникална рецепта в домашни условия.

Наблюдава се тенденцията, че истинските ценители предпочитат да платят повече, за да се насладят на хубавата напитка, произведена вкъщи от любител пивовар.

В магазините за бира почитателите могат да открият богата колекция от вкусове от различните краища на света.

Препоръчваме да пробвате възможно най-много от тях, така ще откриете своя, а и ще се насладите на различни аромати и ще обогатите своето познание за тази безценна напитка, радвала и радваща десетки народи по целия свят.

Какво по-хубаво преживяване от това човек да се наслади на хубавата бира заедно с приятели пред телевизора, гледайки любимия футболен отбор или в парка, радвайки се хубавото време.

Какво е Beery.bg?

Beery.bg е клуб на ценителите на качествената бира.

Подарете или получавайте бири от цял свят в специален кашон и с напълно безплатна доставка до адрес – еднократно или като 3-месечен абонамент.

Не можете да откриете тези бири в кварталния супермаркет. Подбираме ги специално за Вас!